Colonia
Colonia ECO Pastura
200 gLivrare în 2 ore
În fiecare zi, ne aprovizionăm local pentru cele mai proaspete produse alimentare în care puteți avea încredere.
- Descriere
- Ingrediente
- Produse similare
- Mai multe de la această marcă
- Rețete
Păstura, sau painea albinelor, conține în jur de 75% polen, care este apoi
amestecat cu nectar, miere și salivă de albine. Saliva și enzimele adăugate au ca
rezultat formarea de bacterii probiotice și drojdii care descompun proteina din
polen într-o formă ingerabilă. Păstura este depozitată în faguri de către albinele
adulte pentru a fi folosită mai târziu. Este folosită în principal de albinele “doici”
pentru a ajuta la creșterea puietului de albine. Ele nu ar putea produce hrană
pentru albinele tinere fără această substanță bogată în proteine.Păstura are
valoare nutritivă ridicată, cu un amestec de proteine, aminoacizi esențiali, vitamine,
acizi grași omega, zaharuri simple, minerale și enzime.
Păstura sau pâinea albinelor a fost numită in antichitate “Ambrozie” – hrana zeilor,
tocmai datorită valorii nutritive ridicate, sau “Perga”. Unii oameni consumă polen și
păstură ca parte a dietei lor.
Proprietăți:
Din punct de vedere al valorii nutritive, păstura este descrisă ca fiind superioară. I
se atribuie o valoarea nutritivă de trei ori mai ridicată decât a polenului.
Proprietăţile sale antibiotice sunt de două-trei ori mai pronunţate decât cele ale
polenului.
Conţine bacteriocine, denumite şi lantibiotice, care conferă proprietaţi bactericide,
bacteriostatice şi germicide. Acestea cât şi pH-ul scăzut împiedică dezvoltarea unor
germeni pe substratul nutritiv reprezentat de nutrienţii din păstură, încât produsul
este bine auto-conservabil. Dar nu poate substitui un tratament antibiotic şi nici nu
are efecte similare acestuia asupra organismului uman.
Este cunoscut faptul ca polenul are un conţinut proteic mare, sub formă de
proteine, oligopeptide şi aminoacizi. Sunt prezenţi toţi aminoacizii esenţiali într-un
raport echilibrat.
Păstura mai conține și acizi lactici, ceea ce îi permite să fie păstrată la temperatura
camerei.
La acestea se adaugă echipamentul enzimatic deosebit de bogat, alcatuit din
aproximativ 100 enzime (oxidoreductaze, hidrolaze, transferaze, izomeraze, lipaze).
Conţine flavonoide, polifenoli, fito-steroli, kaempferol (cu rol în prevenirea
osteoporozei), auxine, acizi nucleici.
La activitatea biologică ridicată contribuie complexul larg de vitamine lipo- şi hidrosolubile (A, D, E, C, K, complexul B ), cât şi mineralele variate, macro- şi microelemente (magneziu, calciu, fier, seleniu, sodiu, zinc, potasiu și fosfor). Practic se afirmă că toate elementele chimice care intră în constituţia corpului uman se află şi în polen, deci şi în păstură.
Beneficiile păsturii pentru sănătate: 1. Proprietăți detoxifiante puternice pentru revitalizarea organismului, fiind recomandată persoanelor care au anemie, datorita aminoacizilor, între care toţi cei esenţiali, oligoproteine şi oligoelemente necesare producerii hemoglobinei. 2. Mare sursă de energie, conține peste 250 de nutrienți. Ajută la creșterea hemoglobinei din sânge, întinerirea și revitalizarea organismului. În plus, păstura este un amplificator fantastic de energie. Utilă persoanelor care lucrează mult, intelectual sau fizic – prin mărirea forţei şi rezistenţei musculare. 3. Păstura este bogată în antioxidanți, inclusiv flavonoide, carotenoide și glutation. Împreună, ele protejează organismul împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora componente celulare importante și pot influența anumite boli cronice. 4. Dacă te confrunți cu deficiențe minerale, nu uita că păstura este o sursă de magneziu, zinc și mulți alți nutrienți vitali, ajutând la creșterea nivelurilor din organism. 5. Păstura este un adjuvant in tratamentul natural pentru cei care doresc să regleze nivelul colesterolului din sânge și al trigliceridelor, deoarece are puține calorii si este recomandată și celor care doresc să slăbească, deoarece poate reduce poftă de mâncare. 6. Păstura este, de asemenea, un foarte bun tonic, lucrând activ pentru ameliorarea afecțiunilor hepatice. 7. Consumul de păstură este benefic și pentru tractul intestinal. Utilă în tratarea constipaţiei cronice prin conținutul de acetilcolină, de fibre cât şi efectele prebiotice care promovează o floră intestinală sănătoasă.
Dincolo de aceasta, păstura contribuie și la menținerea sănătății florei intestinale. Este recomandat mai ales atunci când urmează un tratament pe bază de antibiotice.
Păstura îmi va declanșa alergia la polen? Nu, păstura nu îți va declanșa alergia la polen. Alergiile la polen sunt declanșate de polenul anemofil, care călătorește prin aer cu ajutorul vântului. Cu toate acestea, polenul colectat de albine pentru a face păstură se numește polen entomofil. Atât păstura cât și polenul crud colectat de albine nu vă vor afecta alergiile. Dimpotrivă, expunerea corpului la polenul de albine și pâinea albinelor va ajuta corpul să se adapteze și să tolereze mai bine polenul din aer. Mod de utilizare: copii (peste 3 ani) 1 lingurita/zi, adulti 1 ligura.zi, preferabil inainte de micul dejun. Important! Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor mici. A se pastra in ambalajul original, la loc uscat, ferit de lumina directa a soarelui. A u se consuma de catre persoanele alergice la produsele stupului, sau la oricare dintre ingredientele produsului; cu intoleranta la fructoza; de catre persoanele cu diabet, femeile insarcinate si copiii cu varsta sub 3 ani.
Valori nutriționale per 100 g
Valoare energetică | 1470 kJ/350 kCal |
Grăsimi | 8.41 g |
inclusiv acizi grași saturați | 0 g |
Glucide | 52.35 g |
din care zaharuri | 29.29 g |
Proteine | 22.6 g |
Sare | 0.02 g |
Fibre | 12.78 g |